Primul an din viața celui mic: dezvoltarea prin intermediul jucăriilor

primul an din viata celui mic

Primele luni din viața unui proaspăt părinte sunt dificile, dar mai frumoase cum nu au mai fost până atunci. Orele nedormite noaptea, parcă sunt uitate ca prin magie când zâmbetele naive ale bebelușului fac să dispară orice grijă, iar zilele în care aveai timp să te plictisești sunt acum transformate în momente prețioase din viața ta.

Nou-născuții: dezvoltarea prin intermediul jucăriilor

Pentru nou-născut, primele luni din viață sunt cel puțin la fel de interesante. Micuțul începe să descopere încet lumea, și vei fi fascinat de procesul rapid prin care analizează și asimilează lucruri noi în fiecare zi. Tocmai de aceea, micuțul trebuie să fie înconjurat de multă dragoste, înțelegere și susținere, iar jucăriile cu care ia contact din primele luni de viață sunt instrumente importante prin care el ia contact cu lumea exterioară și își pune la încercare instinctele.

Magazinele de jucării dispun acum de o gamă atât de variată, încât uneori libertatea de alegere te poate copleși, iar întrebarea care apare des în mintea părinților este: ce jucărie se potrivește copilului meu? Nu mai este vorba doar despre cea mai mare sau cea mai frumoasă jucărie, ci este vorba despre cea mai potrivită. De aceea ne-am gândit ca astăzi să îți vorbim despre jucăriile potrivite în funcție de etapa de creștere la care se află copilul tău.

0-3 luni

Nou-născuții: dezvoltarea prin intermediul jucăriilor

În primele trei luni din viață, simțurile bebelușilor încep să se dezvolte timid. În această perioadă, jucăriile frumoase sau ursuleții de pluș nu vor avea prea mult succes în a-i atrage atenția, pentru că văzul lui nu este foarte dezvoltat, nu percepe bine detaliile și nici nu distinge întregul spectru de culori. Încearcă totuși să alegi jucării care au nuanțe contrastante, pentru a putea distinge diferențe și pentru a-i îmbunătăți starea de spirit (albastrul este o culoare care îl calmează). Jucăriile care se mișcă lent sau cele muzicale par să-i captiveze și îi ajută în dezvoltarea ritmului. În același timp, e important să-i vorbești mult, să-i cânți și să imiți expresii faciale. Va simți conexiunea cu tine și îl vei face să se simtă protejat. 

3-6 luni

Nou-născuții: dezvoltarea prin intermediul jucăriilor

Apare primul „boom” de creștere, iar motricitatea începe să se dezvolte. Începe să își descopere corpul, sunt fascinați de tot ceea ce înseamnă mișcare și au tendința de a întinde mână pentru a prinde diverse lucruri. De la 6 luni, cel mic deja poate să recunoască jucării familiare și să facă alegeri preferențiale. În același timp, este perioada în care se dezvoltă dentiția, iar cel mic va avea mereu tendința și nevoia să aibă ceva care să îi aline durerile gingivale.

Jucăria de dentiție din silicon DooDadoo este cea mai potrivită alegere, deoarece este confecționată din silicon non-toxic, moale și ușor, ca tu să nu ai griji, iar cel mic să își aline durerea cu o jucărie sigură. Tot în această perioadă, baby gym-ul poate fi o alegere potrivită în ceea ce privește dezvoltarea motricității. La DooDaDoo îl găsești pe cel confecționat din ratan, un material natural fabricat din tulpinile palmierilor. Cel mic își va dezvolta în siguranță abilitățile motrice și senzoriale.

6-9 luni

Nou-născuții: dezvoltarea prin intermediul jucăriilor

După o jumătate de an, cel mic ajunge la stadiul în care începe să se joace cu jucăriile, dentiția se dezvoltă din ce în ce mai mult, începând diversificarea, și tot acum începe să se rostogolească, având tendința de a se deplasa pe burtă. Învață cum se realizează transferul dintr-o mână în alta, jucăriile fiind de mare folos în această perioadă, însă cu cât și le dorește mai mult pe moment, cu atât se plictisește și mai repede de ele. Începe să stea în funduleț și poate încerca să facă primii pași. În această perioadă, începe să devină mai agitat și este determinat să să își depășească limitele. Deoarece, este și momentul în care apare diversificarea, baveta, farfuria și tacâmurile nu pot lipsi. Setul complet pentru diversificare de la DooDaDoo este confecționat din silicon non-toxic, ca cel mic să descopere în siguranță gustul primelor preparate gătite.

9-12 luni

Nou-născuții: dezvoltarea prin intermediul jucăriilor

În această perioadă, copilul face acțiuni al cărui scop a fost gândit dinainte… de el! Atât fizic, cât și psihic cel mic dobândește noi capacități, iar mișcarea devine regula zilei: prinde viteză mergând de-a bușilea și se apucă ușor de mobilier pentru a se ridica în picioare. Este perioada în care joculețele interactive, educative, de sortare sau de tip puzzle dau rezultate în a-i captiva pe cei mici, dar și în deprinderea abilităților. Începe să dezvolte coordonarea mână-ochi și vei observa care este mâna dominantă cu care ulterior va scrie. Lovește jucăriile între ele, le aruncă dintr-o parte în alta, pentru a descoperi ce se întâmplă în urma acestor acțiuni. De acum, pregătește-te să alergi mai des după el, pentru că rar va mai avea dorința să rămână pe loc. 

În doar câteva rânduri, am conturat primele luni din viața celui mic. Bineînțeles, fiecare copil se dezvoltă diferit, iar în realitate vei descoperi poate alte nevoi pe care acesta le va avea. Important este să te asiguri că are parte de tot ce e mai bun, chiar și atunci când vine vorba despre jucăriile cu care ia contact. Siliconul 100% natural, alegerea lemnului în detrimentul plasticului sunt deja acțiuni de tip „must” pentru a-i contura celui mic un mediu plăcut, creat cu ajutorul materialelor naturale. Doodadoo conturează astfel frumusețea copilăriei! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *