Senzorialitatea în primul an de viață: activități care îi antrenează simțurile bebelușului

Senzorialitatea în primul an de viață activități care îi antrenează simțurile bebelușului

Primul an din viața bebelușilor este perioada în care au nevoie de îngrijire în orice moment, iar noi redescoperim lumea prin intermediul noului statut pe care îl căpătăm: cel de părinți. Chiar dacă neputința și grijile își pot face apariția, efectul lor este anulat din clipa în care cel mic zâmbește și ne asigură că totul este așa cum trebuie.  

Și cum primul an din viață trece rapid, activitățile pe care le desfășurăm împreună sunt importante în dezvoltarea celor mici, dar și în crearea unei legături puternice de tipul părinte-copil.  

Având mai multe boom-uri de creștere în primul an, activitățile pe care le desfășoară bebelușii îi determină să descopere mediul înconjurător, propriul corp și să îi ajute la dezvoltarea creierului. Vom aminti în următoarele rânduri câteva dintre activitățile benefice pe care le poți face cu bebelușul tău pentru a-și dezvolta simțurile. 

Simțul gustativ și olfactiv

Gustul și mirosul sunt simțuri care îl însoțesc pe cel mic de la primul contact cu lumea exterioară. Unii cercetători vorbesc despre faptul că încă de la naștere ei pot distinge gustul sărat, de cel dulce, amar sau acru, însă preferințele lor sunt clare: laptele dulce al mamei. Fătul recunoaște mirosul laptelui matern încă din viața intrauterină, de aceea este atras de el de la primul contact cu lumea exterioară. În același timp, fătul resimte și aromele mai multor mâncăruri pe care mama le mănâncă în timpul sarcinii, mai ales cele astringente. 

Mai ales în perioada diversificării, e bine să îl expui treptat la diverse arome și să repeți alimentele sau mirosurile de două sau trei ori pentru a observa dacă cel mic le acceptă sau nu.

Simțul auditiv

Sunetele sunt factori importanți în dezvoltarea armonioasă a auzului și a ritmului în toate perioadele de dezvoltare. În prima etapă, cel mic ascultă tot ce se află în jurul lui, așa că vorbește-i despre lucruri frumoase și cântă-i, folosind mai multe tonuri pentru a-l familiariza cu inflexiunile sonore și armoniile. În acest fel, poți observa și ce ton îl liniștește, care îl face să râdă sau ce sunete îl sperie. Cântecele de leagăn sunt un „must-have” când vine vorba de calmarea și adormirea copiilor, iar uneori au rezultate și în cazul adulților… Acestea induc o stare de calm, au efect liniștitor asupra bătăilor inimii și reglează respirația. 

Și dacă tot vorbim despre muzică, dansul vine în completarea ei. Chiar dacă cel mic nu are încă abilitatea de a se mișca conform ritmului, pune melodia preferată și leagănă copilul pe ritmul acesteia. Așa îl vei încuraja pe cel mic să descopere ritmurile muzicii și să își dezvolte latura emoțională.

Simțul tactil

Când cel mic începe să crească, descoperirea mișcărilor devine noua „formă de divertisment” preferată. Are tendința de a întinde mână spre orice lucru îi iese în cale și este perioada în care acțiunile de tipul cauză-efect îl vor ajuta să înțeleagă mai bine mediul înconjurător. Oferă-i posibilitatea de a se juca cu mai multe materiale și texturi pentru a înțelege diferențele. Când face primii pași, asigură-te că descoperă și senzația pe care i-o oferă iarba sau nisipul la primele sale plimbări. 

Bălăcitul în apă este și el un „sport” preferat în rândul bebelușilor, asigurând porția de râs și distracție. În același timp, petrecerea timpului în apă îi ajută pe aceștia să-și exploreze corpul și capabilitățile, având beneficii asupra abilităților motorii, îmbunătățește coordonarea mână-ochi și își pot dezvolta mai ușor mușchii. 

Simțul vizual

La naștere vederea bebelușilor este încețoșată, fiind greu de observat formele și detaliile. După primele săptămâni de viață, cei mici încep să distingă forme la o distanță maximă de 30 de cm, iar chipul tău va fi cu adevărat fascinant și admirat la fiecare detaliu. După primele două luni, copiii încep să distingă culorile primare, mai ales roșu, și este momentul oportun să descopere cât mai multe nuanțe prin intermediul jucăriilor. 

Primul an de viață: antrenează simțurile bebelușului

Începând cu luna a șasea poți face diverse jocuri prin care să îi ajuți să își dezvolte simțul vizual. De exemplu, ascunde-i jucăria preferată, lăsând o părticică la vedere. Cel mic va descoperi unde ai ascuns-o și se va bucura tare în momentul în care o va recăpăta. 

Jocurile de lumini sau balonașele de săpun sunt adevărate spectacole pentru cei mici. Îi ajută să își stimuleze simțul vizual, mișcarea ochilor, își canalizează atenția și ajută și la mișcarea corpului, deoarece au tendința de a se întinde după balonașele care plutesc deasupra sa. 

În primul an de viață, cel mic acumulează o cantitate mare de informații, iar tu descoperi noi capabilități pe care nici nu știai că le deții. E momentul în care timpul devine din ce în ce mai prețios, așa că petreceți timpul cu micuții în cel mai frumos mod.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *