Printre primele lucruri pe care le învățăm când suntem copii sunt numerele, animalele, alfabetul sau culorile. Și pentru că nuanțele ne înconjoară în fiecare zi, acestea au efect pozitiv sau negativ asupra noastră, dar și a copiilor. Specialiștii vorbesc despre faptul că bebelușii nu disting culorile în primele săptămâni de viață, iar pe parcurs, aceștia încep să deosebească doar nuanțele puternice.
Roșu, albastru sau galben, indiferent de culoare, creează emoții și stări care pot duce la apariția anumitor comportamente, în cazul în care cei mici sunt expuși prea mult la o anumită culoare, și la dezvoltarea cognitivă și motorie a copilului. Copilul vede în felul său această lume cromatică și reacționează în funcție de ceea ce îl face să simtă respectiva nuanță. Hai să descoperim în rândurile următoare, cele mai frecvente situații în care nuanțele transmit un mesaj, dincolo de spectrul vizual.
Roșu
Culoarea pasiunii sau a stării de alertă? Chiar dacă poate fi interpretată subiectiv, culoarea sângelui este una dintre cele mai dominante culori ale spectrului, care necesită mai multă activitate cerebrală în momentul în care este percepută la nivel vizual. Atrage atenția și distorsionează efectele altor culori din apropierea sa. În același timp, poate fi asociată cu nuanța care transmite ideea de interdicție, iar energia vibrantă pe care o emană predominarea acestei culori, îi poate determina pe micuți să devină mai activi și mai tensionați.
Galben
Galbenul este culoarea ce transmite adesea bunătate și înțelepciune. Radiază căldură, bucurie, entuziasm și inspirație. Are un efect de refresh, iar în același timp, are și semnificații mai profunde, fiind o culoare asociată cu iluminarea spirituală și comunicarea. În cazul acestei culori, intensitatea ei poate face diferența. Dacă galbenul puternic îi poate determina pe bebeluși să devină mai agitați, cel pastelat poate crea un mediu liniștit, caracterizat de emoții pozitive și deschidere spre socializare
Albastru
Albastrul este perceput exact contrar culorii roșii. Beneficiile sale sunt tot mai discutate, în cazul reducerii stresului adulților. În cazul copiilor aduce numeroase beneficii, printre care, crearea unui mediu liniștit care emană calmitate, sentimente de mulțumire, spațiozitate și ajută bebelușul să adoarmă mai ușor. Pentru camera copiilor este recomandată folosirea unei nuanţe deschise de albastru, care să aducă aminte de cerul senin sau de ocean, inducând senzaţia de confort.
Verde
Asemenea albastrului, verdele are un efect calmant, fiind una dintre cele mai relaxante culori. Reprezintă pacea, calmul și liniștea asociată cu puterea naturii. Contrar roșului, verdele exprimă permisiunea, iar locurile reprezentate de această culoare sunt asociate cu siguranța. La fel precum albastrul, verdele ajută bebelușul să tranziteze către somn. Este o nuanță care relaxează, vitalizează și, pentru copiii mai mari, oferă un mediu în care se pot concentra mai bine, sporind abilitatea de înțelegere.
Rozul
Rozul este o culoarea caldă și relaxantă, ce ne afectează atât pe noi, cât și pe cei mici, într-un mod pozitiv. Însă ar fi bine să nu o folosești în camera unui copil timid, pentru că nu este o culoare care să ofere energie, însă folosită în combinație cu detalii subtile de roșu îl determină pe cel mic să fie mai activ. În același timp, creează o atmosferă plăcută, atât pentru o fetiță, cât și pentru un băiețel, însă după după o perioadă îndelungată poate deveni o culoare respinsă de aceștia.
Culorile completează frumos mediul unui copil și ajută la perceperea lumii de către acesta. Astfel, e bine să ia contact cu mai multe culori, pentru a-l ajuta în dezvoltarea cogniției. Bineînțeles, fiecare copil are propriile sale preferințe în materie de nuanțe, așa că plusează cu ceea ce îl face fericit.