Parfumul și bebelușii: benefic sau dăunător?

Parfumul și bebelușii: benefic sau dăunător?

Parfumul este unul dintre cele mai îndrăgite accesorii în rândul adulților. Pentru bebeluși, însă, nu este la fel de plăcut, putând fi considerat chiar deranjant oricât de îmbietor ar fi mirosul. Detergenții, balsamurile pentru haine sau șampoanele puternice, nici ele nu fac excepție de la regulă. Astfel, parfumurile îi pot determina pe cei mici să fie mai agitați sau chiar să le dispară pofta de mâncare. Hai să descoperim efectele acestuia și cum să ne ferim de cele negative.

Viața intrauterină și parfumul mamei

Simțul olfactiv se dezvoltă încă din timpul vieții intrauterine, fătul reușind de atunci să sesizeze diverse mirosuri. Odată ce bebelușul se naște, simțul olfactiv îl ajută să descopere lumea înconjurătoare. Lichidul amniotic pe care îl inhalează în timpul sarcinii este vital în dezvoltarea plămânilor. Este impregnat cu aromele alimentelor consumate de mamă, ceea ce îl va ajuta la dezvoltarea simțului olfactiv. Prima sa experiență olfactivă este creată de lichidul amniotic care se regăsește și în micile glande aflate pe sânul mamei. Tocmai de aceea, el reușește să găsească sânul pentru supt atunci când îi e foame. În același timp, particulele olfactive ale glandei ajung și pe pielea mamei, ca cel mic să o poată recunoaște cu ușurință. Se vorbește despre faptul că mirosul laptelui matern ar reduce modul în care bebelușul resimte durerea. 

Simțul olfactiv după naștere

Deoarece stimulii olfactivi creează o legătură atât de puternică între mamă și copil, ar fi bine ca în primele luni din viața celui mic să nu folosești parfumuri sau creme de corp cu un miros puternic, deoarece îi poți crea un disconfort și poate deveni respingător. Poți opta pentru produse cosmetice de îngrijire fără parfum, care, în același timp, vor face bine pielii tale.   

Cele mai întâlnite probleme create de parfum bebelușilor: 

  1. Respirația incorectă, deoarece li se pot irita căile respiratorii.
  2. Parfumurile și cosmeticele sunt pline de chimicale nocive care pot fi absorbite de piele.
  3. Provoacă diverse forme de alergie, iar dacă nu sunt tratate, în timp se pot transforma în bronșită. 
  4. Dacă sunt expuși timp îndelungat, le poate provoca amețeli, migrene sau iritații ale pielii.

Cel mai frumos parfum pe care îl poți purta în preajma bebelușului este parfumul tău natural, care va fi ca un magnet pentru micuți. În acest fel, ei se vor simți confortabil și se vor bucura de o atmosferă armonioasă, care să îi ajute să se dezvolte frumos într-un mediu sănătos. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *