Despre somnul bebelușului

Despre somnul bebelușului

În primele luni de viață, somnul bebelușului este extrem de important. Pentru cel mic, este promotorul esențial în creșterea sa, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Și trebuie să recunoaștem, atunci când le suntem alături și îi privim dormind, ne crește inima și se umple cu iubire și recunoștință. În continuare, ne-am gândit să vă prezentăm câteva informații de care să țineți cont, ca cel mic să aibă un somn liniștit. 

Somnul bebelușilor până la 6 luni

Când nou-născuții se întâlnesc pentru prima dată cu lumea înconjurătoare, cel mai mult le place să… doarmă. 🙂 Bineînțeles, este cel mai important pas către o creștere armonioasă. Bebelușii nu au cicluri regulate de somn până la 6 luni, aceștia reușind să doarmă și 16-18 ore pe zi, deoarece au dezvoltat un ceas biologic intern și nu pot face deocamdată diferența dintre zi și noapte. Acest lucru diferă și în cazuri mai particulare. De exemplu, bebelușii născuți prematur dorm mai mult, iar cei care suferă de colici, mai puțin, neavând un somn liniștit

Fun fact: Nou-nascuții pot sta aproximativ 1 oră treji, înainte de a avea nevoie din nou de un pui de somn. 

Somnul bebelușilor de la 6 la 12 luni

În această perioadă este posibil ca micuțul să doarmă aproximativ 14 ore pe zi și să reușească să respecte o anumită rutină. Începe să contureze un stil de somn asemănător cu cel al adulților. În timpul zilei, doarme cam 3-4 ore pe zi, de regulă, o sesiune dimineața, o sesiune după masă și o sesiune seara.

Somnul bebelușilor de la 1 an la 3 ani 

Chiar dacă în această perioadă copilașii sunt foarte energici și s-ar juca non-stop, somnul încă este un pas important în decursul zilei. Ați putea auzi și un „Nu!” hotărât din partea lor, când vine vorba de somnicul de la ora 12, însă de cele mai multe ori respectarea acestei dorințe îi determină pe cei mici să devină mai obosiți și să ațipească în locuri mai puțin confortabile decât pătuțul lor. Tot acum este perioada în care merg la culcare devreme și tot devreme se trezesc. 

Cum vă dați seama că micuțul e obosit? 

Semnele prin care micuțul se dă de gol că este somnoros sunt evidente. În primul rând, nu o să mai aibă chef de joacă, nu mai râde, nu mai gângurește și chiar începe să se încrunte. Bineînțeles, un alt semn este căscatul și frecatul ochilor. În timp, aceste semne vă vor fi foarte ușor de recunoscut, iar ca orice mamă vă veți da seama și din cele mai mici detalii nevoile pe care le are cel mic.

Obiceiuri sănătoase de somn pentru copii: 

  • Asigurați-vă că nu îi este foame, 
  • Așezați-l în pătuț pe spate dinainte să adoarmă (evitați să-l adormiți pe burtică),
  • Creați-i un program de somn regulat, 
  • Încercați să nu-l lăsați să doarmă bând lăptic din sticlă, 
  • Îi puteți oferi o suzetă FRIGG cât timp doarme, pentru a se liniști. 

P.S: Primele 20 de minute de somn sunt importante, deoarece după această etapă, bebelușii ajung la somnul profund. În plus, bebelușii petrec în jur de 50% din somnul lor în faza de somn REM, ceea ce este foarte important pentru maturizarea creierului lor.

jucarii peru

Trezitul noaptea

În primele luni de viață, copii se trezesc des noaptea. În timp ce unii pot fi agitați, alții reușesc să se liniștească singuri. Însă, în majoritatea cazurilor, micuții au nevoie de hrană, implicit, de mama lor. Bebelușii care sunt culcați în pătuțul lor tind să aibă mai puțin nevoie de părinți în timpul nopții, reușind să se liniștească singuri, în cazul în care nu sunt înfometați. 

Spațiu confortabil pentru un somn liniștit

Locul în care bebelușul doarme de fiecare dată trebuie să-i inducă o stare de bine, liniște și siguranță. La DooDaDoo, am fost inspirați de aceste 3 trăiri pentru a le oferi micuților spațiul perfect pentru odihnă. Coșulețul Zali este confecționat manual din seagrass (iarbă de mare), un material natural. Vine însoțit de salteluță și oferă un somn liniștit într-un mediu natural. 

Pentru a se simți și mai în siguranță îi puteți oferi o jucărie pe care să o aibă alături în timpul somnului. Puteți alege una din setul de jucării handmade PERU, confecționate din materiale atent alese, antialergice. Dacă îi puneți alături și baby gym-ul din ratan, când cel mic face ochi va fi gata să se joace cu animăluțele din setul PERU, atașabile baby-gym-ului.

Gata, sunteți pregătiți de somnic! 😀 Iar pentru mai multe povești DooDaDoo, vă așteptăm pe Instagram și pe Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *