Ce trebuie sa știi despre jucăriile sustenabile și organice

Ce trebuie sa știi despre jucăriile sustenabile și organice

Conform DEX, sustenabilitatea este „calitate a unei activități antropice de a se desfășura fără a epuiza resursele disponibile și fără a distruge mediul”. Pare o sintagmă potrivită pentru o discuție departe de a fi asociată jucăriilor, însă realitatea este că lucruri atât de simple și inofensive pot face diferența în acest caz. 

Copiii de astăzi, vor fi adulții de mâine, de aceea împrietenirea de la o vârstă fragedă cu mediul înconjurător este esențială în educația celor mici. Reducerea consumului, reciclarea, salvarea energiei sunt lucruri pe care le adoptăm deja în viața de zi cu zi, iar cei mici au nevoie să înțeleagă treptat procesul și să opteze la rândul lor pentru astfel de soluții. Un prim pas în dezvoltarea acestui proces este alegerea jucăriilor sustenabile. 

Chiar dacă pare aproape imposibil ca plasticul să fie înlăturat în totalitate din industria jucăriilor pentru copii, progrese există. Tot mai multe companii preferă materiale prietenoase cu mediul, cum ar fi lemnul sau cauciucul natural, care totodată sunt materiale declarate a fi sigure pentru folosința celor mici. Un alt progres este și alegerea unui tip de ambalaj diferit decât plasticul, dar și reducerea poluării din timpul producției. 

Nu de mult s-a demonstrat faptul că majoritatea jucăriilor conțin substanțe dăunătoare sănătății, precum plumbul, substanțele inflamatoare, arsenicul, ftalaţii, formaldehidele sau PVC. În acest caz, s-au luat măsuri și multe branduri dar și consumatori s-au îndreptat către jucăriile din materiale naturale. Aceste jucării eco-friendly sunt concepute din materiale care se descompun rapid, fiind confecționate din compuși naturali, sau care sunt ușor de reciclat. 

Și știm cât de important este acest aspect, ținând cont de faptul că bebelușii caută în permanență să „guste” din lucrurile care îi înconjoară. Este modul lor de a descoperi lumea și a vedea ce este comestibil și ce nu. De aceea, jucăriile organice pentru dentiție sunt cele mai potrivite pentru a le oferi o variantă nontoxică. 

Care sunt aceste materiale naturale benefice pentru copii? 

Ce trebuie sa știi despre jucăriile sustenabile și organice.

Jucăriile din cauciuc sau silicon natural

Sunt colorate cu pigmenți naturali din plante, iar materialul în sine este obținut din arborii de cauciuc. Fiind un material organic este sigur pentru a fi utilizat de cei mici, mai ales în cazul jucăriilor de dentiție, deoarece calmează durerile și sunt în același timp blânde cu gingiile bebelușului. În plus, sunt moi, ușoare, certificate ca fiind eco-friendly și netoxice. 

Jucăriile din bumbac organic pur

Sunt naturale și neiritante. Știm deja despre beneficiile acestui material, fiind unul dintre criteriile pe care le căutăm și când vine vorba de compoziția hainelor de adulți. Este delicat cu pielea, nu irită, iar bumbacul organic este crescut fără chimicale. În timpul creației, nu a fost supus tratării cu pesticide sau chimicale, ceea ce este un plus când ne gândim la sensibilitatea bebelușilor când vine vorba de materiale. 

Jucăriile din lemn de arbore organic

Ne pot aminti de propria copilărie în care lemnul era folosit predominant în confecționarea jucăriilor noastre. Sunt mai sănătoase, mai sigure, mai rezistente, sunt prietenoase cu mediul înconjurător, aduc copiii mai aproape de natură și îi ajută să își dezvolte abilitățile experimentale. 

Chiar și în acest caz, lemnul ar trebui să provină dintr-o sursă sustenabilă. Jucăriile din lemn cu adevărat eco sunt concepute din copaci care cresc relativ rapid, ca de exemplu mesteacănul sau arțarul. 

Atunci când vrei să cumperi o jucărie din lemn pentru cel mic, poți afla mai multe detalii despre ea, prin verificarea certificării pe care o au. FSC (Forest Stewardship Council) este una dintre cele mai cunoscute certificări care atestă faptul că materialul provine din surse gestionate responsabil. 

Eticheta ECO

Pentru a face o departajare mai vizibilă între jucăriile benefice și cele care conțin materiale mai puțin prietenoase, eticheta ecologică europeană a fost creată de către Comisia Europeană cu scopul de a promova produsele care au impact redus asupra mediului, în comparaţie cu alte produse de natură şi calitate echivalente. 

Toate produsele eco sunt controlate de către organisme independente, aceștia asigurându-se că sunt în conformitate cu normele stricte de calitate ecologică şi de performanţă stabilite de către Comisia Europeană. Eticheta eco garantează că produsul a fost supus unor teste severe, asigurând performanţa de mediu şi calitatea sa. Furnizează informaţii clare, corecte şi reale despre produse și este susţinută de organizaţii specializate, în toata Europa. 

Gama DooDaDoo pregătește o mulțime de produse pentru bebeluși confecționate din materiale naturale, precum siliconul nontoxic sau ratanul, un material natural confecționat din lemn de palmier. Rămâi aproape și descoperă gama noastră! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *